Over Babymassage

Workshop Shantala Babymassage & Yoga

Baby

bloem

Babymassage

Wil je graag meer verbinding met je baby, je baby rust en een gezonde start geven? Laat mij jou dan de Shantala  babymassage leren.

In deze drukke tijd van tegenwoordig haasten we ons soms snel door alles heen. Vooral voor nieuwe mama’s (en papa’s) is het juist belangrijk om daar even uit te stappen en zoveel mogelijk contact met je kindje te hebben.

In India wordt de Shantala babymassage al heel lang gebruikt als verzorging voor je baby. De Franse arts Frederik Leboyer (bekend van zijn visie op kindvriendelijke bevallingen) kwam in India in contact met een moeder die haar kind op deze manier masseerde. Deze moeder heette Shantala. Hij was enthousiast over deze manier van preventief en holistisch werken met massage zoals wij dat niet kennen in het Westen. Hij bracht deze massage mee naar het Westen.

Waarom Shantala babymassage?

Babymassage heeft een positief effect op zowel de baby als de ouder/verzorger die de massage geeft. Het werkt voor beiden zeer ontspannend en versterkt de relatie tussen ouder en kind. Het is pure quality time, even een momentje van rust in onze gehaaste wereld.

Het is een manier om te communiceren met je baby, waardoor je de liefde voor je kind kan uitdrukken zonder woorden. De baby wordt zich bewust van zijn lichaam. Je stimuleert de tastzin van de huid, het meest grote en gevoelige orgaan van de mens. Het is in staat een enorme hoeveelheid signalen op te vangen en te verwerken via de hersenen.

Liefdevolle aanrakingen verbeteren de hersenprestaties, immuunsysteem, ademhaling, bloed-en lymfedoorstroming, spijsvertering, nieren, klieren en
zenuwen.

Baby’s die gemasseerd worden maken minder stresshormonen aan zoals cortisol en adrenaline. En we zien een verhoging van de hormonen serotonine en oxytocine, welke zorgen voor een prettige stemming en gevoelens van liefde, verbondenheid en vriendschap.

De massage verbetert de structuur van de hersenen(hippocampus). Deze is verantwoordelijk voor het geheugen.

Babymassage bevordert tevens het ontspannen van de gewrichten en zorgt voor soepele en elastische spieren die goed doorbloed worden. Spierspanningen
worden minder en spieren worden sterker. Baby’s die vaker babymassage krijgen ontwikkelen hun spieren sneller en hun fijne motoriek zal beter en sneller
ontwikkeld zijn.

Ook worden de reflexzones gestimuleerd waardoor de zelfgenezende kracht van het lichaam geactiveerd wordt. Hierdoor wordt het immuunsysteem verbetert en heeft je baby minder kans om ziek te worden.

Babymassage werkt op vele vlakken zoals:

 • kwijtraken van spanningen
 • slaapgedrag
 • spijsvertering
 • immuunsysteem
 • verlichting darmkrampjes
 • stimuleren tastzin van de huid
 • gevoel van geborgenheid
 • stimuleren spieren
 • stimuleren reflexzones——>beter immuunsysteem
 • voedingsbron van de huid (gebruik van natuurlijke olie herstelt de barriërefunctie van de huid)
 • relatie tussen ouder en kind wordt gestimuleerd

Beste is om zo snel mogelijk te beginnen met massage na je bevalling. Je kindje zal sneller gewend zijn aan het masseren.

Kies daarom ervoor om 1 workshop tijdens je zwangerschap(sverlof) te volgen (voor je bevalling) en 1 workshop na je bevalling. Tijdens je zwangerschap leer je dan de massage op de pop en krijgt de reader al mee naar huis. Voordeel hiervan is, dat je al vroeger kunt beginnen met masseren na je bevalling, je hebt dan al veel van de massagetechnieken geleerd.

Of je kiest ervoor om de 2 workshops te volgen als je net bevallen bent, vanaf ongeveer 6 weken tot 9 maanden na de bevalling.

Zwangerschap
Baby